Zalety gotowania na gazie

W gospodarstwach domowych możemy korzystać z gazu. Do gazu ziemnego mają niestety dostęp tylko te domy, które znajdują się w zasięgu instalacji gazowej. Nie wszyscy mamy do niej dostęp, a często nie chcemy się do niej podłączać, bo korzystanie z gazu ziemnego jest dla nas mało opłacalne. W takim wypadku możemy skorzystać z gazu w butlach. Warto go mieć w swoim domu, bo można nim ogrzać wnętrza i ugotować na nim pyszne jedzenie.

Gaz w butlach może być używany do gotowania na kuchenkach gazowych, w piekarnikach, opiekaczach, a także w nowoczesnych grillach.


Dlaczego warto gotować na gazie?


• Oszczędność
• Jest wygodnie
• Uzyskujemy wyższą temperaturę spalania
• Mamy lepszą jakość gazu
• Niezawodność
• Niskie koszty eksploatacji
• Pozwala na utrzymanie odpowiedniej temperatury podczas gotowania
• Czystość jego spalania powoduje, że nie zanieczyszcza jedzenia
• Bez problemu utrzymujemy stabilny ogień
• To gotowanie przyjazne środowisku, ponieważ podczas spalania wydziela się mała ilość gazów cieplarnianych.


Poza wszystkimi zaletami takiej metody gotowania, które wymieniliśmy wyżej pozostaje jeszcze kwestia samego smaku jedzenia. Gotowanie na gazie ma ogromną rzeszę zwolenników, niektórzy znani szefowie kuchni nie wyobrażają sobie gotowania na innym paliwie. Według nich gaz wydobywa z potraw prawdziwą głębię smaków. Ogień, na którym przygotowujemy posiłki jest zastępstwem ognia w dawnych kuchniach.


Sposoby na oszczędzanie gazu podczas gotowania


Używając gazu do gotowania, zużywamy go średnio 300 metrów sześciennych. Można też zaoszczędzić gaz, gotując we właściwy sposób. Jak to zrobić?


• Zawsze gotuj na palniku odpowiedniej wielkości. Garnek powinien być ogrzewany płomieniami tylko od spodu, nie powinny one lizać jego ścianek.


• Gotuj pod przykryciem. Pokrywka sprawia, że uzyskasz pożądaną temperaturę około 3 minuty szybciej.


• Nie sól przed gotowaniem. Woda bez soli gotuje się szybciej, dlatego dodawaj ją dopiero do wrzątku.


• Używaj tylko czystych, nieprzypalonych garnków.


• Wodę gotuj w czajniku z gwizdkiem – będziesz wiedzieć, kiedy najszybciej można wyłączyć gaz.


• Gotuj w stalowych garnkach.