Sekrety popularności kuchenek gazowych

Kuchnie gazowe stały się jednym z najpowszechniej wykorzystywanych elementów wyposażenia domów i mieszkań. Stosuje się je do przygotowywania domowych posiłków, a także używa w branży gastronomicznej – restauracjach, barach i firmach zajmujących się działalnością cateringową. Okazują się niezbędnym wyposażeniem domków wypoczynkowych czy budowanych na działkach, używa się ich na jachtach, w kamperach oraz podczas wypraw i wycieczek turystycznych. Kuchenki zasilane gazem w butlach są wszechstronne, a ich zalety sprawiają, że liczba użytkowników utrzymuje się na wysokim poziomie. Przyjrzyjmy się bliżej temu, w czym tkwi sekret popularności kuchenek gazowych.

Gaz w kuchni – szybkie spojrzenie w przeszłość

Kuchenka gazowa to urządzenie, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie funkcjonowania w żadnym nowoczesnym budynku. Choć od jej wynalezienia minęło niemal 200 lat, to wciąż pozostaje najbardziej praktycznym sposobem na przygotowanie posiłku. Korzystanie z gazu do gotowania ma wiele zalet – paliwo jest łatwo dostępne – można używać zarówno gazu ziemnego dostarczanego za pośrednictwem gazociągu, jak i na terenach niezgazyfikowanych zdecydować się na dostawy gazu płynnego, zwykle w postaci mieszanki propanu i butanu sprzedawanego w specjalnych 11 kg butlach. Gaz jest również bezpieczny pod warunkiem przestrzegania podstawowych zasad eksploatacji. Duże znaczenie ma uniezależnienie działania kuchni gazowej od dostaw prądu, a także niezbyt wysoki koszt gotowania na gazie.

Pierwsze kuchnie gazowe zaczęły powstawać jeszcze na początku XIX wieku. Patent na kuchnię gazową przyznano jednak dopiero w 1826 roku Jamesowi Smithowi. Kuchenki gazowe stopniowo zyskiwały coraz większą popularność, już w 1841 wyposażono w nie pierwszą kuchnię restauracyjną. Znaczne ożywienie, jeśli chodzi o zainteresowanie kuchniami gazowymi, przypada na koniec XIX wieku, kiedy to zaczęły się stawać podstawowym wyposażeniem domów w Wielkiej Brytanii oraz na początku XX wieku, gdy rozpowszechniły się w Stanach Zjednoczonych i w krajach europejskich.

Nie bez przyczyny pierwsze udane próby stosowania kuchenek gazowych miały miejsce na terenie Zjednoczonego Królestwa, ponieważ było ono miejscem narodzin i najbardziej intensywnego rozwoju gazownictwa. Pierwsze doświadczenia z gazem pozyskiwanym z węgla miały tam miejsce jeszcze w 1684 roku, a w 1795 roku – tym samym, w którym dokonano III rozbioru Polski – w Birmingham uruchomiono pierwszą gazownię, co pozwoliło na oświetlenie ulic i mieszkań. Na pierwsze latarnie gazowe używane w Polsce trzeba było czekać aż do 1830 roku, gdy pojawiły się one w Krakowie, a w 1844 roku na Placu Zamkowym w Warszawie.

Warto wspomnieć, że niemal od momentu upowszechnienia się wykorzystywania gazu do oświetlania mieszkań stosowany był również do ogrzewania. Pierwsze domowe grzejniki gazowe pojawiły się już w 1855 roku. Równie szybko, bo już w 1868 roku wprowadzono pierwsze piecyki gazowe pozwalające na przygotowywanie ciepłej wody użytkowej. Już wówczas gaz stał się więc paliwem, które pozwala na zaspokojenie niemal wszystkich potrzeb energetycznych gospodarstwa domowego.

Dlaczego warto korzystać z kuchni gazowych?

Wprowadzane na początku XX wieku coraz szerzej kuchnie gazowe konkurowały z urządzeniami opalanymi węglem i drewnem. Problemem ograniczającym ich ekspansję była niezbyt rozbudowana sieć gazowa. Pierwsze gazownie pojawiały się w dużych miastach. Szersza gazyfikacja mniejszych miast i terenów wiejskich to nastąpiła dopiero w połowie XX wieku. Ponieważ budowa odpowiedniej infrastruktury – rurociągów i tłoczni – jest kosztowna i skomplikowana do dziś w wielu miejscach gaz ziemny nie jest dostępny. Nie oznacza to jednak braku możliwości używania gazu do celów grzewczych czy gotowania, ponieważ niemal wszędzie działają dystrybutorzy gazu płynnego w butlach i przydomowych zbiornikach.

Z uwagi na duży rozwój technologiczny i powstanie płyt elektrycznych w tym ceramicznych czy indukcyjnych coraz częściej kuchenki gazowe muszą na nowo udowadniać swoją przydatność. Płyty indukcyjne i ceramiczne wydają się kuszącym rozwiązaniem, wymagają jednak do swego działania znacznej ilości energii elektrycznej i bardzo obciążają domową instalację. Używanie ich oznacza więc o wiele wyższe rachunki za prąd, co sprawia, że ich eksploatacja nie jest opłacalna. Wiele osób decyduje się jednak na ich zakup, kierując się atrakcyjnym wyglądem oraz łatwą w utrzymaniu płaską powierzchnią. Dostępne są jednak podobne rozwiązania gazowe, w których palniki są ukryte pod szklano-ceramiczną płytą. Utrzymując wydatki na dużo niższym poziomie, można więc cieszyć się kuchnią gazową w bardzo innowacyjnym wykonaniu.

Nic nie wskazuje na to, by kuchnie gazowe miały w najbliższym czasie stracić swoją pozycję najpopularniejszego urządzenia kuchennego. Gotowanie na gazie jest bardzo wygodne, a koszty zakupu – zarówno samej kuchenki, jak i wykorzystywanego paliwa – nie są zbyt wysokie. Nowoczesne kuchnie gazowe są oferowane w atrakcyjnych i dopracowanych stylistycznie formach, łatwo je więc dopasować do każdej aranżacji wnętrza. Poza kuchenkami wolnostojącymi można zdecydować się na wybór płyty gazowej, którą można zamontować w blacie kuchennym.