Jakie zalety ma grill gazowy?

Od kilku lat można zaobserwować rosnącą popularność grilli gazowych w naszym kraju. Do tej pory każdy grillował na tradycyjnym grillu węglowym, ale ponieważ coraz więcej ludzi lubi grillowane jedzenie i powoli staje się to naszym sportem narodowym, to i zainteresowanie nowoczesnymi grillami na gaz wzrosło.


Czym jest grill gazowy?


Jest to urządzenie, w którym źródłem ognia są palniki gazowe. Może być to jeden palnik, ale równie często spotyka się grille z ich większą ilością (np. 4). Ilość palników ma bezpośredni wpływ na szybkość nagrzewania się grilla oraz na większą powierzchnię, na której można przygotowywać pyszne potrawy. Ciepło rozprowadzane jest tu równomiernie, a jedzenie położone na ruszcie nie ma kontaktu z płomieniami, ponieważ między nim a palnikami umieszczona jest pofałdowana blacha, na którą spływa tłuszcz oraz soki z przygotowywanego jedzenia. Tę blachę nazywamy aromatyzerem. Nazwa nie jest wcale bezzasadna, otóż rozgrzana blacha sprawia, że płyny te parują i nadają potrawom znajdującym się na ruszcie charakterystyczny posmak grilla. Im większy jest nasz aromatyzer, tym lepsze będzie jedzenie.


Temperaturę reguluje się, podobnie jak ma to miejsce w tradycyjnej kuchence gazowej, pokrętłami.


Taki grill jest zasilany gazem z butli. Najczęściej używa się butli 11 kilogramowych. Tylko niektóre modele potrzebują stałego przyłącza do sieci gazowej.


Zalety grilla gazowego:


• Brak dymu wydobywającego się z urządzenia podczas pracy.


• Gaz jest najczystszym w spalaniu paliwem – zawiera najmniej toksycznych substancji i generuje małe stężenia produktów spalania.


• Potrawy przygotowywane na grillu gazowym są dużo zdrowsze od tych przyrządzanych na klasycznym grillu.


• Niskie koszty eksploatacji – butla gazu o pojemności 11 kg kosztuje około kilkudziesięciu złotych i starcza często na cały sezon grillowy. Nie potrzeba kupować nowej torby węgla na każdą imprezę, a o podpałce można spokojnie zapomnieć.


• Wygoda i łatwość obsługi – nie trzeba go za każdym razem podpalać i pilnować węgla.


• Nie brudzi ubrań, w przeciwieństwie do grilla węglowego