Gazy dla gastronomii. Przegląd rozwiązań

Kuchenka gazowa to urządzenie, które nieodłącznie kojarzy się z przygotowywaniem posiłków. Choć dziś na rynku dostępnych jest wiele rozwiązań wykorzystujących energię elektryczną od kuchenek mikrofalowych po płyty indukcyjne, gaz wciąż pozostaje najpopularniejszym sposobem przygotowywania potraw. Choć historia użycia gazu w kuchni nie jest zbyt długa, gdyż pierwsze kuchnie gazowe wprowadzono do użytku dość długo po upowszechnieniu się oświetlenia gazowego i nie wiele wcześniej, niż ogrzewanie gazowe, instalowane w połowie XIX wieku, to wiąże się ona przede wszystkim z gastronomią. Pierwszymi miejscami, w których na dobre zagościły kuchenki gazowe, były bowiem kuchnie restauracyjne i hotelowe. Również dziś zarówno gaz ziemny, jak i gaz w butlach jest ściśle związany z gastronomią. Przyjrzyjmy się bliżej, do czego może być używany gaz w kuchniach lokali gastronomicznych.

Stosowanie gazu w kuchniach lokali gastronomicznych

Choć w dzisiejszych kuchniach restauracyjnych najczęściej używa się gazu ziemnego, to wiele obiektów położonych w miejscach niepodłączonych do sieci gazowniczej korzysta z gazu w butli. Pozwala on również na obsługę kuchni gazowych położonych w nietypowych miejscach, np. na barkach lub łodziach. Bardzo często urządzenia wykorzystujące gaz w butlach są używane także w mniejszych obiektach gastronomicznych i kuchniach sezonowych.

Wykorzystywanie gazu do gotowania jest z reguły dużo tańsze niż korzystanie z prądu. W obiektach gastronomicznych, gdzie nie ma możliwości podłączenia gazu ziemnego, butle gazowe będą zatem wyborem bardziej korzystnym ekonomicznie. Pewnym mankamentem wykorzystywania gazu w większych lokalach będzie ciągłość zasilania gazem, ponieważ pojemność butli, nawet największych, jest w stosunku do potrzeb dużych lokali niezbyt imponująca. Rozwiązaniem są jednak urządzenia umożliwiające podłączanie większej liczby butli do jednego reduktora obsługującego kuchnię. W takim przypadku nawet nieoczekiwane wyczerpanie się jednej butli nie powoduje najmniejszej przerwy w pracy lokalu.

Co ciekawe, gaz potrzebny w kuchni, to nie tylko źródło energii potrzebnej do zasilania kuchni. Bardzo powszechne jest wykorzystywanie butanu w małych palnikach używanych przy przygotowywaniu niektórych dań. Najczęściej mały palnik z butanem kojarzy się z karmelizowaniem cukru, np. na powierzchni tortu bezowego czy podczas przyrządzania crème brûlée. Jednak palniki tego rodzaju przydają się też przy przypiekaniu skórki mięs czy topieniu i przypiekaniu sera.

Gaz do obsługi imprez plenerowych

Bardzo szerokim polem zastosowania gazu w gastronomii są wszelkiego rodzaju imprezy plenerowe. W takim przypadku stosowanie gazu w butlach jest zwykle jedynym rozwiązaniem dla szybkiego obsłużenia dużej liczby gości. Najpopularniejszymi urządzeniami stosowanymi w przypadku obsługi eventów „pod chmurką” jest używanie kuchni gazowych podobnych do tych, stosowanych w lokalach. Urządzeń, które można zasilać gazem, jest jednak wiele więcej.

Najczęściej używanie gazu podczas imprez plenerowych kojarzy się z obsługą grilla gazowego. Jednak na gaz z butli działają też patelnie gastronomiczne, frytkownice oraz urządzenia pozwalające na przygotowywanie popularnych kebabów. Gazem mogą być zasilane również bardzo często stosowane w gastronomii piece konwekcyjne, które umożliwiają szybkie przygotowanie dużej liczby porcji, a nawet jednoczesne gotowanie kilku rodzajów produktów. 

Obsługa imprez plenerowych to jednak nie tylko kulinaria. Gaz butlach daje także możliwość ogrzewania hal namiotowych czy innych tymczasowych pomieszczeń. Gaz w butlach sprawdzi się jako źródło zasilania tradycyjnych promienników gazowych, ale także jako paliwo do bardzo wydajnych nagrzewnic gazowych. Butle gazowe pozwalają na oświetlenia terenu imprezy. W zależności od konstrukcji lamp gazowych można ich używać zarówno wewnątrz namiotów, jak i na tarasach czy rozstawiać między stołami stojącymi na zewnątrz.